Oralna hirurgija je grana stomatologije koja se bavi hirurškim lečenjem tvrdih i mekih tkiva usne duplje.

Tu spada vađenje zuba, hirurško vađenje zuba i umnjaka, resekcija korena (apikotomija), frenektomija.

Vađenju zuba se pristupa kada lečenje ne da željene rezultate. Pre samog postupka, daje se lokalna anestezija, kako pacijent ne bi osećao bol i kako bi i njemu i lekaru bilo prijatnije. Nakon nekoliko minuta, pristupa se odvajanju i uklanjanju zuba iz zubne čašice.

Kada se zub ne vidi, pristupa se hirurškom vađenju. Obično se ova intervencija primenjuje kod umnjaka i očnjaka, ali može i kod bilo kog drugog zuba. Što se tiče postoperativne nege, ona obuhvata stavljanje hladnih obloga, posebno u prva dva do tri dana, jer se otoci najčešće javljaju u tom periodu. Takođe, lekar propisuje terapiju, odnosno analgetike. Bitno je samo pridržavati se uputstava stomatologa.

Resekcija korena zuba, odnosno apikotomija je lečenje infekcije korena, bez vađenja zuba. Intervencija obuhvata hirurško odstranjivanje vrha korena zuba, a onda i lečenje kanala korena. Apikotomija se obično preporučuje pri lečenju cista na zubu. Sam postupak se radi u lokalnoj anesteziji i bezbolan je za pacijenta.

Frenektomija je uklanjanje frenuluma, odnosno vezice koja spaja gornju i donju usnu i obraze sa sluzokožom gornje i donje vilice. Zadebljali frenulum može da utiče na podizanje jezika, pa čak i na govor, te se u tom slučaju preporučuje frenektomija. Ovaj hirurški zahvat izvodi se u lokalnoj anesteziji, bezbolan je i kratko traje.