Ortopan, ili ortopantomogram, je vrsta rendgenskog snimka koja ima ključnu ulogu u dijagnostici i planiranju stomatoloških tretmana. Ova tehnika pruža panoramski prikaz gornje i donje vilice, zuba, temporomandibularnih zglobova i okolnih struktura. U nastavku, istražujemo šta je ortopan i čemu tačno služi.

Šta je Ortopan?

Ortopan je vrsta rendgenskog snimka koji se dobija postavljanjem pacijenta u ortopantomografski aparat. Ova mašina koristi rotacioni pokret oko glave pacijenta kako bi stvorila jedinstvenu, panoramsku sliku celokupne oralne regije. Tokom ovog procesa, rendgenski snop prolazi kroz pacijentovu glavu, hvatajući detaljne informacije o kostima, zubima i drugim strukturama u ustima.

Kakve informacije pruža Ortopan?

Ortopantomogram pruža sveobuhvatnu sliku oralnog prostora, što je od suštinskog značaja za dijagnozu i planiranje tretmana. Evo nekoliko ključnih informacija koje ortopan pruža:

  • Zubi: Ortoman omogućava jasan prikaz svih zuba, uključujući one koji još nisu iznikli ili su izvađeni.
  • Kost: Struktura vilica, donje i gornje, jasno je vidljiva, što pomaže u dijagnostici problema kao što su frakture ili gubitak koštane mase.
  • Sinusi: Ortoman pokazuje sinuse u gornjoj vilici, što je posebno važno u planiranju implantoloških procedura.
  • Temporomandibularni Zglob (TMZ): Pomaže u oceni stanja TMZ-a, što je značajno kod pacijenata koji imaju probleme sa zglobovima.

Zašto je Ortopan važan u stomatologiji?

Ortopan ima ključnu ulogu u dijagnostici različitih stomatoloških problema. Zahvaljujući svojoj sveobuhvatnoj slici, stomatolozi mogu precizno identifikovati bolesti zuba, parodontopatiju, tumore, ciste i druge patologije. Takođe, ortopan je neophodan u planiranju određenih stomatoloških intervencija, kao što su ekstrakcije, ortodontski tretmani i implantološke procedure.

Kako se izvodi Ortopan i da li je siguran?

Izvođenje ortopanoramskih snimaka je brzo i jednostavno. Pacijent se postavlja u aparat, a rendgenski snop pravi krug oko glave. Iako se koristi rendgensko zračenje, nivo izloženosti je nizak, a benefiti dobijeni informacijama znatno prevazilaze minimalni rizik.

Korisnost Ortopana u stomatologiji

Ortopantomogram je neprocenjiv alat u stomatologiji, pružajući stomatolozima sveobuhvatnu sliku oralnog prostora. Bezbedan i efikasan, ortopan doprinosi brzoj i preciznoj dijagnostici, omogućavajući pravovremeno lečenje i planiranje tretmana. Redovno korišćenje ortopanoramskih snimaka često postaje rutinski deo stomatoloških pregleda, pridonoseći ukupnom oralnom zdravlju pacijenata.